Commitment

คำถามรายปีของ Edge ปี 2012 คือ “”What is your favorite deep, elegant, or beautiful explanation? ซึ่งเราคิดว่าสามารถเป็นแรงบันดาลใจจุดประกายนักคิดรุ่นเยาว์(หรือรุ่นไม่เยาว์)ได้ ส่วนมากถ้าจำไม่ผิดก็จะเกี่ยวกับหลักการทางวิทยาศาสตร์, ฟิสิกส์, วิวัฒนาการ, หรือจิตวิทยา แต่เอาเป็นว่าเกี่ยวกับความก้าวหน้าทางความรู้ความเข้าใจของมวลมนุษยชาติหรือเรื่องอะไรที่อาจจะได้ยินบ่อยๆในปัจจุบัน แต่มีคำตอบหนึ่งโดย Richard H. Thaler ที่เตะตาเรา

It is a fundamental principle of economics that a person is always better off if they have more alternatives to choose from. But this principle is wrong. There are cases when I can make myself better off by restricting my future choices and commit myself to a specific course of action.

The idea of commitment as a strategy is an ancient one. Odysseus famously had his crew tie him to the mast so he could listen to the Sirens’ songs without falling into the temptation to steer the ship into the rocks. And he committed his crew to not listening by filling their ears with wax. Another classic is Cortés’s decision to burn his ships upon arriving in Mexico, thus removing retreat as one of the options his crew could consider. But although the idea is an old one, we did not begin to understand its nuances until Nobel Laureate Thomas Schelling’s wrote his 1956 masterpiece: “An Essay on Bargaining”.

It is well known that thorny games such as the prisoner’s dilemma can be solved if both players can credibly commit themselves to cooperating, but how can I convince you that I will cooperate when it is a dominant strategy for me to defect? (And, if you and I are game theorists, you know that I know that you know that I know that defecting is a dominant strategy.)

Schelling gives many examples of how this can be done, but here is my favorite. A Denver rehabilitation clinic whose clientele consisted of wealthy cocaine addicts, offered a “self-blackmail” strategy. Patient were offered an opportunity to write a self- incriminating letter that would be delivered if and only if the patient, who is tested on a random schedule, is found to have used cocaine. Most cocaine addicts will probably have no trouble thinking of something to write about, and will now have a very strong incentive to stay off drugs. They are committed.

Many of society’s thorniest problems, from climate change to Middle East peace could be solved if the relevant parties could only find a way to commit themselves to some future course of action. They would be well advised to study Tom Schelling in order to figure out how to make that commitment.

สิ่งที่น่าสนใจก็คือ commitment (การอุทิศตนเลือกทำอย่างใดอย่างหนึ่งไปเป็นระยะเวลานาน) นั้นไม่ใช่การกระทำที่มีเหตุผลที่สุด อาจไม่ได้นำไปสู่อะไรเลย ซึ่งทำให้ยากที่กลุ่มคนจะตกลงซึ่งกันและกันให้ commit ได้ แต่มันก็ยังเป็นทางเลือกที่ปฏิบัติใช้ได้จริงที่สำคัญ นอกเหนือจากนั้นถ้าใครเคย commit อะไรแบบ single-minded อาจจะพบว่าได้รับประสบการณ์ที่มีค่าน่าจดจำของชีวิตเลยทีเดียว ซึ่งก็คงเป็นต้นตอส่วนหนึ่งของความสุขของคนที่ศรัทธาในศาสนาเป็นต้น

เราเคยจะสร้าง network ระหว่างเพื่อนๆกลุ่มเล็กๆสมัยมัธยมปลายและมหาวิทยาลัย(มหิดล) แต่ก็ไม่สำเร็จ พื้นที่ที่เราวางแผนว่าจะไว้เป็นที่สังสรรค์ online ก็รกร้างเพราะเราไม่สามารถ commit กับมันได้ ก็ไม่ได้แปลว่าทุกคนแย่ในเรื่อง commitment ปัญหานี้ก็เป็นปัญหาทั่วๆไปในการสร้าง forums แบบเฉพาะทางทั้งๆที่มันก็มีที่อื่นๆที่คนส่วนใหญ่เขาใช้คุยกันอยู่แล้ว การอ่านเรื่องที่สนใจนอกเหนือจากในห้องเรียนในขณะที่เป็นนักเรียนก็เช่นกัน ไม่เคยทำได้สักทีเพราะไม่เคยแบ่งเวลาให้มันจริงๆจังๆ ส่วนหนึ่งก็เพราะไม่มีเป้าหมายที่ชัดเจนว่าจะรู้ไปทำไม เทอมนี้เราก็เลยรู้สึกดีที่มีกลุ่มคน 5-6 คนที่ commit อ่านหนังสือไปด้วยกันได้ ซึ่งทำให้เราเห็นว่าทำไมเราถึงไม่เคยทำแบบนี้ได้สักที เหตุผลก็ง่ายๆเพราะมันต้องใช้เวลามากกว่าที่ความอยากแบบ impulsive จะอุทิศให้ได้ ตอนแรกคิดว่าอ่านตอนว่างจากงานอื่นก็พอ พอเอาจริงๆรู้สึกว่าเข้าใจเนื้อหาได้ไม่ดีที่ควรก็ทำให้กลัวว่าจะไม่ได้ contribute กับกลุ่ม ก็เลยต้องหั่นเวลาช่วงหนึ่งมาอ่านหนังสือนี่จริงๆจังๆ

Advertisements

About Ninnat Dangniam

นักเรียน, นักเขียน, นักวาด
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s